Aangenaam kennis te maken! Leon Lutterman is de naam, al ruim 20 jaar professioneel troubadour.
Geboren in 1961 in Eindhoven. Op de middelbare school kon hij al snel toetreden tot het schoolcabaret omdat hij gitaar speelde. Hier begon hij ook zijn eerste liedjes te componeren.
In 1981 vertrok hij naar Zeist omdat hij in Utrecht aan de universiteit Nederlands & theaterwetenschappen ging studeren. Voor beide richtingen studeerde hij in 1988 af. Tijdens zijn studie mocht hij in het café "de Twaalf Ambachten" in Zeist elke vrijdagmiddag het happy hour vullen met zijn liedjes, wat een leuke aanvulling op de studiebeurs betekende. Naar aanleiding hiervan kwam soms ook de vraag of hij hetzelfde ook bij een tuinfeestje of verjaardag wilde komen doen. "Prima, maar dan kost het meer" luidde steevast het antwoord en zo verwierf hij zijn eerste betaalde optredens.
Leon vond zichzelf geen leraar Nederlands en besloot na zijn studie bij een impressariaat in Amsterdam te gaan werken. Na een jaar stopte de eigenaresse en was Leon een impressariaat rijker. Tot de vaste stal behoorden een Jazz band (Future Shock), een moderne dansgroep (Glashart), een cabaretier (Mark Boode) en literair theater (Johannes Kemkens). Toch bleven er, naast aanvragen voor theatervoorstellingen of Jazzcafe's ook aanvragen voor entertainment bij tuinfeesten en kleine partijen. Leon vond dat hij geen "nee" kon verkopen en dus vulde hij deze aanvragen zelf in, als troubadour.
In 1993 was het aantal aanvragen voor hemzelf tot een dusdanig aantal gestegen dat hij er een eigen bedrijfje van maakte: Troubadour Service. Met de oprichting van Troubadour Service was tevens het niveau bereikt waarop Leon kon leven van zijn eigen optredens. De aanvullende uitkering werd stopgezet - het impressariaat leverde Leon zelf vrijwel niets op - en vanaf dat moment was Leon professioneel troubadour.
Aangezien de Jazz band na een spetterende tournee in Indonesië tot de conclusie kwam dat een dergelijk succes er in Nederland niet in zat, werd de band ontbonden.
Ook de moderne dansgroep hield op te bestaan omdat de dansers een leeftijd bereikten dat er gezinnetjes gesticht werden en dit moeilijk te combineren bleek met het zware leven van een professionele dansgroep. De cabaretier kon een goede zekere baan bij de televisie krijgen als scriptschrijver voor soapseries en zo bouwde het impressariaat zichzelf op natuurlijke wijze af.
In 1996 werd de laatste uit de stal, het literair theater van Johannes Kemkens, overgedragen aan het impressariaat van Frans van Bronckhorst.
Leon kon zich nu helemaal concentreren op zijn eigen optredens en het aantal aanvragen bleef zich elk jaar weer overtreffen. Hij schreef 5 CD's vol met liedjes en waagde zich zelfs aan het schrijven van een boek; "Jonkheer in de bijstand". Inmiddels had hij ook zijn vrouw Ine leren kennen. Ze vergezelde hem naar de optredens en samen traden ze ook op als duo.
27 September 1999 werd, mede op initiatief van Leon & Ine, het Troubadoursgilde der Lage Landen opgericht. Dit kwam voort uit de behoefte van een aantal professionele troubadours om elkaar ook eens gewoon te spreken over vaktechnische zaken buiten de vluchtige ontmoetingen in een kleedkamer tijdens de optredens. Het Gilde, waarvan Leon de voorzitter is, is inmiddels een nog steeds groeiende club geworden waar het kwaliteitsaspect hoog in het vaandel staat.
Elk jaar organiseert het Gilde een troubadoursdag waarbij alle aangesloten troubadours (ruim 20)
acte de presence geven; een waar spektakel voor jong en oud!
In 2000 schreef Leon een CD met kinderliedjes; "Dierendans". Hieruit volgde de opzet voor een kindershow. Sinds 2002 woont het gezin Lutterman in Eemnes. Dochter Lieke werd de grote inspiratiebron en Leon had nu een prima proefkonijn om zijn kinderrepertoire op uit te proberen. De kindershow werd afgemaakt en is op veel plaatsen uitgevoerd.
In 2003 vierde Leon zijn 10-jarig artiestenjubileum, wat hij bekroonde met een verzamel CD "Leven van Liedjes".
Inmiddels gingen de technische en digitale ontwikkelingen met zo'n sneltreinvaart door, dat het voor een artiest niet meer aantrekkelijk was om CD's uit te brengen; je kon immers alles op internet zetten en de hele wereld beschikbaar stellen!
Met het Troubadoursgilde werden kleine projecten opgestart om met collega troubadours samen liedjes te ontwikkelen: de 3idee projecten. Dit waren leerzame trajecten voor iedereen en heeft leuke resultaten opgeleverd.
Sinds 2007 dirigeert Leon ook koren. Het begon met het Eemnesser seniorenkoor "de Weidevogels", waar hij nog steeds de dirigent van is.
Het jongerenkoor Nicoza uit Eemnes dirigeerde Leon van 2009 tot 2012.
In 2011 was hij interim dirigent van het Shantykoor "de Vechtse Parlevinkers" uit Maarssen.
Vanaf 2012 is Leon ook dirigent van het Shantykoor "de Zoute Zee" uit Huizen.
Sinds 2015 dirigeert Leon het Shantykoor "de Driemasters" in Driebergen.
Daarnaast bleef Leon uiteraard gewoon zo'n 150 keer per jaar troubadouren bij bedrijven, instellingen, congressen, restaurants en alle mogelijke particuliere feesten van geboorte tot begrafenis.
Wellicht is Leon binnenkort op úw congres, bruiloft, verjaardag, braderie, jubileum of ander feest te horen!